Свързване и програмиране на контролер T1000S за управление на пиксели WS2811 WS2812B с програмата LEDedit 2014

Контролерът T1000S е най евтиното решение за програмируемо управление на пиксели WS2811 и WS2812B като за целта трябва да използвате програма за видео ефекти като безплатната LEDedit 2014 или друга подобна програма.

С този контролер можете да управлявате до 2048 пиксела разположени само на един канал. Това на пример ви позволява да си направите рекламен екран за подвижен текст с максимални размери 128х16 пиксела. Разбира се вие можете да конструирате табло и с различни размери и брой пиксели, но най важното е общият брой на управляваните пиксели да не надхвърля 2048.

Свързване -  Контролерът има опция да бъде захранен с 12V напрежение, ако ще използвате по стари модели пиксели работещи на 12 Волта за целта трябва да се използва най левият терминал който е с обозначение 7,5-24V на него трябва да свържете положителният полюс, а отрицателният на съседният терминал с обозначение GND.
Ако обаче използвате модерните пиксели WS2812B работещи на 5 Волта за положителният полюс трябва да използвате третият терминал от ляво на дясно с обозначение 5V, а за отрицателният отново ще използвате вторият с обозначение GND

Както споменахме и в предишната статия за предпочитане е екранът с пикселите да го захраните директно от захранващият блок /това ще го видите и на приложеното видео/ а от контролерът да използвате само изходящият сигнал като за целта трябва да използвате петият терминал от ляво на дясно с обозначение DAT

Програмиране - За програмиране на ефектите използваме най популярната в момента безплатна програма LEDEDIT с най актуалната към момента версия 2014 V2.4 която можете да свалите от следният линк
LedEdit2014v2.4
С програмата могат да се справят и начинаещи без задълбочени познания в програмирането
1. Инсталирайте програмата
2. Стартирайте програмата
3. Създаване на нов проект - В горният ляв ъгъл натиснете първият бутон New Project за създаване на нов проект и ще ви се отвори следният прозорец


В лявото поле на прозореца посочете контролера за който ще се програмира в случаят T1000S WS2811 - Този избор е подходящ и за по новите модели WS2812B
И натиснете ОК за потвърждение

4. Настройка на проекта - Натиснете третият бутон в горният ляв ъгъл Light Layout на бутона има картинка като зъбно колело - Ще ви се отвори следният прозорец в който трябва да посочите размерите на вашият екран в пиксели по дължина и височина както и последователността на свързване която сте спазвали

В конкретният случай сме посочили размерите на пробният екран 23х13 който ви показахме как се изработва в предишната статия. Както можете да видите използвали сме първата схема на свързване която в повечето случай е най удачна.
Натиснете ОК за потвърждение - ще ви се покаже информативно съобщение за броят пиксели които използвате потвърдете го и него.

5. Готови Видео Ефекти - В програмата има заложени много различни ефекти които да разнообразяват вашите екрани и да привличат погледите - Тях можете да ги избирате от менюто Video Effect от сивата лента с менютата както е показано на следващата картинка

6. Подвижен текст - Можете да създадете подвижен текст от менюто Input Text - Както можете да видите от следващата картинка текста може да бъде наложен и върху някой видео ефект от предишното меню.

7. Запис на ефектите - Важно е да знаете че преди да експортирате ефектите на SD Картата трябва да ги запишете - Записът е много удобна функция благодарение на която можете да записвате определени части от даден ефект и да си направите компилация от няколко ефекта които да се сменят един след друг - Например можете да пуснете даден видео ефект от него да запишете 5 секунди след това да пуснете текст да запишете докато текста мине три пъти през екрана след което да пуснете друг видео ефект от който да запишете пак 5 секунди и отново да запишете някакъв текст - Крайният ефект ще бъде повтарящи се 2 ефекта и 2 текста в последователността в която сте ги записали.
Записът се включва от единадесетата иконка от лентата с бутоните изобразяваща червена точка и се спира от следващият бутон с картинка квадратче.

8. Експорт на файл на SD card - Много важно е да запомните че преди да експортнете файла трябва да затворите (запаметите) видео ефекта за да ви се активира функцията експорт. Това става от осмият бутон от лентата с бутоните Close Video Effect
След това кликнете върху осмото меню Export и от падащото меню изберете първата опция Export Effect (.led)
Ще ви се отвори следният прозорец

В този прозорец можете да зададете номер на файла от 0 до 16 - Ако на SD Картата сте записали няколко ефекта ще можете да ги сменяте в последователност тяхната номерация.
Потвърдете с ОК и на следващият прозорец ще ви попита къде да съхрани файла - Не го записвайте на SD картата защото програмата автоматично създава две подпапки в който го записва а контролерът няма да може да го намери там.
Намерете готовият файл където сте го записали той трябва да изглежда по следният начин 00_program1.led копирайте го и по запишете в основната директория на SD картата.
Важно е да знаете че картата не трябва да е по голяма от 2GB и задължително да е форматирана във FAT формат - ако контролера не може да възпроизведе файла форматирайте отново и запишете файла отново.

9. Бутони за управление - От бутонът Mode можете да сменяте записаните файлове на SD картата ако сте записали различни файлове - От бутоните Speed можете да определяте скоростта с която се изпълняват програмите.

Ако имате допълнителни въпроси можете да използвате полето за коментари под тази статия и ще се опитаме да ви отговорим


В клипа можете да видите и крайният ефект от програмирането


Няма коментари:

Публикуване на коментар