Екран с Дигитална LED лента WS2812B

Както вече ви обещахме в предишната статия за видовете дигитални LED Ленти днес ще ви покажем как да си направите Видео дисплей с LED лента WS2812B.
От бюджетни съображения имайки в предвид че се изработва с учебна цел екранът сме го проектирали с много малка резолюция едва 23х13 пиксела - общо 299 пиксела като сме използвали лента с 30 диода на метър. Тоест оползотворихме две ролки лента всяка с по 150 пиксела, като ни остана само 1 излишен пиксел.
За целта сме използвали твърд черен картон формат А1 с размери 841х594mm а самият екран е с размери 750х410mm и получихме диагонал 860mm 33.5" опитвайки се да спазваме пропорция на екрана 16:9 - Това разбира се не е задължително можете да направите екрана с каквито размери искате.След като определите размерите които желаете трябва да разчертаете картона и да направите отвори през които краищата на лентата ще се показват от задната страна за да я опроводите.

Преди да започнете да лепите лентата обърнете много голямо внимание на това че лентата има посока обозначена със стрелки и вие трябва много стриктно да я спазвате.

Ако на първият ред стрелките ви сочат на дясно на вторият те трябва да сочат на ляво на третият пак на дясно и тн. Разбира се че можете да направите на всички редове стрелките да сочат само в една посока но при това положение от задната страна ще ви се наложи да пускате кабел по цялата дължина от края на едната лента до началото на следващата.  Така ще изхабите повече кабел, а и за този вид свързване има много по малко настройки в програмата LEDEDIT и е възможно да имате проблеми със свързването след това.След като сте свързали всичко необходимо е време да тествате вашият екран. Много подходящ за тази цел е най елементарният контролер за дигитални ленти LED2015 с RF дистанционно управление.

Имайте в предвид че когато правите проекти с много пиксели понякога не можете да захраните пикселите с захранващите кабели които идват от контролера и за това е по добре винаги да захранвате пикселите директно от Захранващият блок като много внимавате да спазите поляритета на кабелите. Също така никога не забравяйте че за дигиталните пиксели

WS2812B трябва да използвате захранващ блок с напрежение 5V ако използвате захранващ блок за старите 12V ленти ще ги повредите безвъзвратно и това няма да го покрие гаранцията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар