Дигитални LED Ленти WS2811 и WS2812B

С тази статия започваме цяла поредица посветена на дигиталните LED осветителни тела базирани на чиповете WS2811 и WS2812B. Също така ще отделим внимание и на контролерите и захранванията както и начините на свързване.

Първо ще започнем от обикновените RGB LED Ленти, които са все още най масово разпространени към момента благодарение на ниската им цена. Това са първо поколение RGB SMD5050 с работно напрежение 12V и светодиоди в групи по три - При тях всички светодиоди по цялата дължина на лентата светят с еднакъв цвят - Цветовете могат да се променят но винаги всички светят еднакво. Лентата може да бъде прекъсвана след всяка тройка от диоди на обозначените за целта места. Тези ленти се свързват с контролерите посредством 4 кабела - Един общ + и 3 отделни минуса за всеки от основните цветове - син - зелен - червен.
Второто поколение се появи по масово на пазара около 2011г. с модерният за времето си чип WS2811 с рабоно напрежение от 12V и светодиоди в групи по три - Новото при тези ленти придобили известност като Magic беше, че вече всяка тройка диоди от лентата може да свети в различен цвят спрямо останелите тройки с диоди като по този начин вече можеше да се правят много повече ефекти. Тези ленти се използват със специални за тях контролери и се свързват посредством 3 кабела - два захранващи +/- и един за данните data - Информацията по канала за управление се обновява с честота 400kHz а диодите имат много по прецизен контрол на цветовете спрямо първото поколение и много повече нюанси.
На базата на второто поколение WS2811 има разработки с управление и на един диод и работно напрежене от 5V но при положение че тяхната цена е близка до тази на третото поколение а понякога и по висока просто не си заслужава да се купува стара техника. 

Третото поколение и най актуално към момента е базирано на новият чип WS2812B освен че чипът има по висок коефицент на полезно действие излъчва повече светлина и отделя по малко топлина - Основната му разлика спрямо второто поколение е че работното напрежение на лентата е 5V и всеки светодиод може да бъде самостоятелно управляван тоест лентата може да бъде прекъсната след всеки един от диодите и всеки диод получава самостоятелно управление от контролера. Това открива нови невероятни възможности пред дигиталните ефекти които могат да се постигнат с тази лента. Свързана по подходящ начин и използвайки подходящи контролери вие можете да направите огромни дигитални екрани които могат да имат резлични приложения от Дискотечно осветление до фирмена реклама.
За съжаление към момента цените на тези ленти са все още много високи и изработките на големи екрани с площ над 1 квадратен метър - лесно могат да надминат хиляди лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар