Видове RGB Контролери или с какво да управляваме RGB LED Лентите

RGB LED Контролер
RGB LED Лентите могат да светят в хиляди прекрасни цветове но само ако са свързани с RGB Контролер. В тази статия ще ви разкажем за предимствата и недостатъците на различните модели и техните технически характеристики.Първото и най важното нещо което трябва да знаете за RGB Контролерите е че всички видове аналогови RGB контролери работещи на 12V могат да се използват за всички видове аналогови RGB LED Ленти. Съществуват и дигитални RGB LED контролери и ленти но те са доста скъпи и почти никъде не се предлагат - Предимство на Дигиталните пред аналоговите е че имат няколко ефекта повече от типа бягаща светлина в различни цветове докато аналоговите могат да светят в даден момент само в един и същи цвят по цялата си дължина.

Второто важно нещо е че RGB контролерите трябва да ги използвате с трансформатори (LED Захранвания) само на 12 Волта или от акумулатори на 12V. Ако ги включите директно в домашната електричаска мрежа ще ги увредите безвъзвратно както и лентите свързани към тях.

Сега сигурно се чудите след като всичките модели вършат една и съща работа защо някои струват по 5лв а други по 100лв

Разликата идва от това какъв тип дистанционно управление се използва и какви допълнителни екстри имат.

Инфра ред RGB LED Контролер
- Инфра ред IR - Дистанционните управления са най евтини могат да се намерят в диапазона от 7 до 15лв но както и тези на телевизорите работят с infrared лъчи в обхват само до около 10 метра и то когато има пряка видимост между контролера и дистанционното управление.
RF RGB LED Контролер
- Радио контролерите RF - Малко по скъпи са намират се в диапазона от 20 до 30лв те работят на радио честоти и имат обхват до 30м като сигналът може да минава през стени. Това ги прави особено удачни ако контролерът ви е монтиран в гисокартон и нямате пряка видимост към него.
Wi-Fi RGB LED Контролер
- Wi Fi RGB Контролерите - Са най скъпи намират се за около 80-100лв тяхното предимство е че можете да ги контролирате с вашите смартфони.


Music RGB LED Контролер
- Музикални RGB Контролери - Това са контролери с датчик за звук чрез който управляват светлината от RGB LED Лентата да мига в такта на музиката - Намират се в диапазона 25-40лв


Touch RGB LED Контролер
- Touch Контролери - При тези контролери освен вградените програми за мигане и променяне на цветовете на излъчваната светлина можете да задавате и собствен цвят плъзгайки пръст по цветната дъга на дистанционното на контролера. Цена около 40лвПовечето модели се предлагат с различна мощност обикновено тя е кратна 72W - 144W 288W 360W - В зависимост от това колко ЛЕД лента ще използвате за конкретният проект такъв контролер си купете - Ако например ще използвате 2 RGB ленти по 5 метра от моделът който е с 30 диода на метър и мощност за 5-те метра 36W ви е напълно достатъчен контролер който е обозначен с мощност 72W. Ако обаче използвате три такива ленти с обща мощност 108W тогава трябва да използвате следващият по мощност от 144W като ще ви остане и запас от мощност и в последствие към него ще можете да добавите още една лента от 36W.


Подробни съвети за съвети с видео клип можете да намерите в нашата статия - Как да свържем RGB LED Лента

Няма коментари:

Публикуване на коментар