Проблеми с RGB LED Ленти

RGB LED Лента
В тази статия ще ви помогнем да диагностицирате и отстраните проблемите с вашите RGB LED Ленти.  

LED Лентата не свети - Възможни проблеми
- Проверете дали е включено захранването към електрическата мрежа (повечето захранвания имат светодиод който светва щом го включим) след това проверете връзката му с контролера и от контролера до лентата.
- Проверете батерията на контролера

Лентата свети, но в задният край светлината е по слаба
- Причината обикновено е в затихването на сигнала от контролера поради прекалено дълга лента (обикновено повече от 10 метра) за да избегнете този проблем е необходимо да добавите RGB усилвател преди последното парче лента.

След наставка с конектор последното парче не свети или свети в различни цветове
- Проверете дали всички свръзки на конектора контактуват добре ако някой от цветовете няма контакт парчето след конектора ще свети в различни цветове от останалата лента а когато се включи само цветът който не контактува добре парчето няма да свети.
- Проверете дали не сте обърнали на обратно последното парче лента. Всяко праче лентата може да бъде включено към друго парче лента с конектор само от едната страна ако се обърне няма да свети
- Ако последното парче е закупено от друга фирма или е от различна партида е възможно да има различна подредба на цветовете и каналите и да се получава разминаване в цветовете или въобще да не светне.

Лентата само премигва или след известно време спира да свети
- Повреден RGB Контролер
- Използвате LED Захранване с не достатъчна мощност

Важно е да знаете че самата RGB LED Лента можете да я тествате и без RGB контролер, като включите Плюса към черният кабел на лентата и минуса към някой от червения, зеления или синият кабел - Към който цвят кабел включите минуса такъв цвят трябва да свети лентата. Ако свържете два цвята ще получите техният производен цвят - Тоест ако включите към плюса черният кабел на лентата а към минуса червеният и синият - Лентата ще свети лилаво - А ако включите и Зеленият - Лентата ще свети Бяло.

Имайте в предвид че се срещат ленти и контролери с различна подредба на цветовете и е възможно лентата да свети различен цвят от това което сте задали от контролера - Тогава е необходимо да установите кои цветове са разменени и да смените местата на кабелите от контролера към лентата.

Прочетете и нашата следваща статия Алуминиеви профили за LED осветление

Ако срещате проблем който не е описан в тази тема напишете го като коментар под нея и с удоволствие ще ви помогнем да определите какъв е вашият проблем и как да го отстраните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар