Захранване за LED Ленти

За LED Ленти се използват основно три типа захранвания всички те са с 12 Волта напрежение и са с мощност от 24 до 400 Вата. Много рядко се срещат LED Ленти работещи на 24V напрежение, а моделите които са на 220V не използват захранване те се включват директно към електрическата мрежа


Първият и най разпространен тип е с PVC Корпус и както можете да видте от картинката приличат на захранванията за лаптопи и таблети, а моделите с по малка мощност на зарядни за телефони. Характерното за тях е че са много удобни за употреба поради това че към тях има щепсел за електрическата мрежа и букса за LED контролера от другата страна. Техен недостатък е че имат по слабо охлаждане и поради тази причена рядко се предлагат с мощност над 72W

Вторият тип има метален корпус с множество вентилационни отвори. Има предимството че се предлага с мощност до 400W което го прави подходящ за големи проекти. Недостатък е че не може да бъде използван от хора без необходимите знания за електротехниката, обозначенията на кабелите и свързването им. Най често се използват за вграден монтаж в гипсокартонови конструкции на окачени тавани и други подобни проекти.

Третият тип са влагозащитени захранвания най често с алуминиев корпус, по рядко с PVC. Тези модели са подходящи за използването им на открито или в помещения с повишена влажност обикновено са обозначени със степен на защита IP67 IP68 но не е препоръчително да бъдат топени във вода.
Този тип захранвания най често се среща с мощност от 24 до 240W по тежки са от другите два типа и са почти двойно по скъпи.

Когато избирате видът и мощността на вашето захранване винаги предвиждайте резерв от поне 10% а ако захранването ще бъде поставено на място без добра вентилация 20% това ще увеличи живота на вашето захранване и ще ви спести много проблеми за в бъдеще - освен това винаги може да ви се наложи да добавите допълнително още LED Ленти и няма да ви се налага да сменяте LED Захранването.

Например ако LED Лента тип SMD3528 има максимална консумация от 24W можете да се презастраховате като вземете захранване с мощност от 36 Вата.

Ако не сте уверени във вашите познания по електротехника препоръчително е да ползвате услугите на квалифициран електротехник.

Прочетете и нашата следваща статия и научете как да избирате подходящите LED Димери

Ако имате въпроси относно LED Захранванията техният избор свързване и употреба не се притеснявайте да задавате вашите въпроси във формата за коментари под тази статия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар