Видове LED Ленти

В тази статия ще ви запознаем с различните видове LED Ленти

ЛЕД Лентите се различават основно по следните критерии
- Какъв диод е използван за тяхното производство
- Колко диода на метър има LED Лентата
- Каква степен на защита има Лентата  Тип Светодиод - Най често използваният модел LED Ленти е с диод SMD3528 той е по слаб от SMD5050 но пък е на по ниска цена което се оказва определящо. Характерното за Лентите с този диод е че те могат да светят само в един цвят тоест те не могат да преливат в различни цветове за разлика от LED Лентите с диод SMD5050 които освен стандартните цветове могат да бъдат изработени и във вариант RGB.  

Брой Светодиоди - LED Лентите с диод SMD3528 се срещат най често с 60 диода на метър за разлика от тези с SMD5050 които се срещат и с 30 и със 60 диода на метър - Имайте в предвид че 30 диодната LED Лента SMD5050 излъчва над два пъти повече светлина от тази с SMD3528 

Степен на защита - Обикновените LED Ленти за домашна употреба са без влагозащите и се обозначават с IP20 те са подходящи само за интериорно осветление в помещения с нормална влажност. - Влагозащитените модели се обозначават с IP65 те могат да се използват за екстериорно осветление, както и в помещения с повишена влажност - без да са в пряк контакт с вода. - Водоустойчивите модели се обозначават с IP68 и могат да се използват за декоративното осветление на басейни шадравани аквариуми и на други места където LED Лентата трябва да е потопена под вода. В зависимост от вашите нужи вие можете да изберете всеки един от тези модели и да постигнете желаният ефект за разнообразяването на вашето интериорно и екстериорно осветление. В следващите статии ще ви обясним какви видове контролери трябва да използвате и как да ги свързвате с нагледни видеоматериали.


Вижте и нашата следваща статия за свързването на LED Ленти

1 коментар: