Устройство на RGB LED Ленти

Диод SMD5050
Със сигурност най голяма популярност на LED Лентите донесоха RGB моделите със светодиод SMD5050. Управлявани от RGB Контролер те могат да светят с хиляди различни цветове. Всеки диод SMD5050 е съставен от три малки диода всеки светещ с един от основните цветове - Червен, Зелен и Син - Това са основните три цвята от които се получавт всички останали цветове.Всеки от тези три цвята се управлява от отделен канал на RGB Контролера и в зависимост от това с каква сила свети в момента всеки един от каналите лентата излъчва различни цветове.
Например ако искате лентата да свети синьо тогава контролера подава ток само по синият канал и във всеки диод 5050 свети само синият от трите диода. Ако пък искате лилаво тогава контролера пуска ток само по червеният и синият канал и се получава лилав цвят. Ако пък искате Бяла светлина тогава е необходимо да светят на пълна мощност и трите канала.

Както всички останали ленти и RGB LED Лентата може да бъде прекъсвана на всеки 3 диода независимо дали моделът е с 30 или 60 диода на метър. На всички ленти това място обикновено е обозначено с пунктирана линия, а понякога е нарисувана и ножица.

За този модел лента вече има много модели конектори благодарение на които можете да я направите най разнообразни фигури можете да я удължавате може да я скъсявате и тн. Най важното е при свързването да съблюдавате дали лентата е свързана правилно - Всяка RGB лента SMD5050 има четири едната е постоянен + 12 Волта а по останалите три канала за цветовете контролера подава -12 Волта
Тоест винаги когато свързвате парчета от тази лента трябва да свържете + със + и цветовете на каналите да си отговарят защото иначе или лентата няма да светне или второто парче ще свети в различни цветове спрямо първото парче.

Самата RGB LED Лента можете да я тествате без контролер като я свържете директно към захранването последователно проверявайки всеки цвят. Първо свързвате + от захранването към + на лентата той винаги е в един от двата края на лентата - След това пуснете минус по един от цветовете след това по следващият и накрая по последният - Ако всички цветове светят значи проблема е в контролера. Ако когато пуснете ток по един от цветовете светят всички цветове това означава че някоя тройка от диоди в лентата е повредена и трябва да бъде намерена и изрязана.

Този модел RGB LED Ленти се предлага с три различни степени на защита -
IP20 - Невлагозащитена за интериорна употреба
IP65 - Влагозащитена за помещения с повишена влажност
IP68 - Водозащитена - Може да се потапя под вода използва се успешно за осветлението на Басейни Шадравани езерца и всякакви други екстериорни решения за вашето градинско осветление.

В нашата следваща статия ще ви покажем как да свързвате RGB LED Лентата към контролер и захранване.Няма коментари:

Публикуване на коментар