Проблеми с едноцветни LED Ленти

В тази статия ще ви запознаем с най често срещаните проблеми при свързването на Едноцветни LED Ленти SMD3528 и SMD5050 и тяхното диагностициране.


Първото и най важното нещо което трябва да направите преди да монтирате LED Лентата е да я тествате, макар и рядко се случва лентата да има повредена диоди или цял участък и не е приятно да го установите едва след като сте я монтирали за това винаги проверявайте лентите преди да ги монтирате.


Проблеми при Едноцветни LED Ленти SMD3528 и SMD5050

LED Лентата не свети - Възможни причини

1. Плюсът и минусът на LED Лентата са обърнати - Не се притеснявайте това не може да повреди вашата лента просто разменете местата на кабелите.

2. Не е включено LED Захранването към мрежата - Включете захранването или проверете контакта който използвате дали има напрежение.

3. Ако използвате димер е възможно да не сте спазили входа и изхода на димера проверете дали е свързан правилно. Ако е свързан правилно може да има проблем в дистанционното управление. За проба свържете лентата директно към захранването ако светне значи проблемът е в димерът или неговото дистанционно управление.

4. Часта от  LED Лентата след конектора не свети - Проверете дали конекторът контактува добре и дали парчето от лентата след конектора е свързана от правилната страна (лентата след конектор може да бъде свързана само от единият край, ако е свързана от обратната страна ще се разменят плюса и минуса и това парче няма да светне)

5. Част от LED Лентата не свети - Вероятно има прекъсната писта - отрежете първата тройка диоди от несветещият участък на обозначеното място и опитайте да светнете парчето отново.  Ако пак не светне пробвайте да го захраните и от другата страна - Ако пак не светне може да го отрежете по средата на обозначените за целта места - повреденият участък ще остане в една от двете половинки и така ще спасите поне част от лентата.

6. Не свети само една тройка от лентата - Това парче е повредено и трябва да го изрежете и да съедините лентата с конектор.

7. LED Лентата свети по слабо в задният край - Използвате прекалено слабо захранване или линята ви е прекалено дълга (над 10-15 метра в зависимост от видът лента)  и трябва да поставите усилвател обикновено се слага след 10-тия метър.

В следващата ни статия очаквайте диагностика на възникналите проблеми при свързавнето на RGB LED Ленти


Няма коментари:

Публикуване на коментар